MUMBAI PENTHOUSE

Rate this item
(0 votes)
Ar. Rohit Mankar Ar. Rohit Mankar

Not many of us are blessed with the option of having home that enjoys uninhibited views of the Arabian Sea. 

This duplex apartment of around 2000 sq.ft. is located at South Mumbai. This apartment comprises of three spacious bedrooms, living room and dining room, puja room and a kitchen.

The layout configuration is such that the lower level has living and dining room, with a double height window, Kitchen, puja room, powder toilet and adjacent to the main entrance is the Parent’s bedroom. The upper level has a lobby which has a study nook and seating area. This lobby leads to the spacious Master bedroom with Walk-in-Wardrobe on one side and Kids bedroom on another side.

As an architect it was a challenge for us to design this duplex apartment as the client had a rare requirement wherein he had requested us to come up with as many layer as possible to create a contemporary home which would be simple yet detailed in a modern way. 

We began with the most crucial part - staircase. We had done lot of brainstorming on the layout to ensure that the staircase didn’t hinder the double height of the living room. The initial planning was more challenging that the designing, and even the execution. We thoughtfully decided to place the staircase near the entrance and give living cum dining room the advantage of the double height. Along the stairs is a white marble box, which acts not only as a step but also acts as a shoe rack.

 As soon as you enter the apartment you can feel the warmth with the veneer paneling on wall which continues along the wall to the television propped on it, it also camouflages the parents’ bedroom door and the electric Main Distribution Board shutters.

 The long distressed gray 3d effect wall behind the T.V panel extends from the ground to the first level. The interesting element of this living room is the random brick patterned wall made in corian which also showcases some quirky random sized paintings which gives an uber look and adds color pop to the living and dining area. Right alongside the dining area, is a short passage leads to the cozy kitchen, a puja room and a powder room.

KITCHEN

Kitchen has brown pearl granite with the dado finished in gray Italian marble. The colors are simple and have an unconventional chess pattern on the overhead shutters. It has been kept minimal a devoid of too many textures as compared to the rest of the house.    

PARENTS’ BEDROOM

The Parents’ bedroom is a space devoid of colors, straight - lined and simple. One can see use of veneer with combination of white colour in form of back painted glass, and bed backing in beige leather. Use of tinted mirror behind the bed back creates the illusion of spaciousness. The wardrobe shutters have a white chequered pattern which smartly camouflages the toilet door within the wardrobe shutters.

UPPER FLOOR LOBBY

The staircase ends on the upper floor which has a small lobby which over looks the living dining room, besides a panoramic view of the city through the long windows. A study nook has been created where the staircase ends surrounded by wall paneled mirrors which that makes the space look enlarged. The doors to the children’s room and master bedroom are right opposite each other on the upper floor, both replicating the veneer ceiling.

MASTER BEDROOM

The Master Bedroom is drenched in a palette of Gray, white & tan color theme. The client desired a room like the one in the hotel. This bedroom explicit symmetrical bed backing with full height cushions in tan leather supported by wallpaper on both the sides with suspended lamps, it also has a compact study desk besides the bed. To avoid any hindrances caused by the wardrobe within the bedroom, cupboards are placed at the entrance. 

KID’S BEDROOM

The kid’s room is kept maintenance free with a dark bed back wall and a wardrobe shutters resembling an old newspaper look which again follows our signature style of flushed bathroom door.

Every part of the house is different, but it is entirely tied together with common elements. The base color is gray, with modification in shades and textures to bring in variations. The floor throughout the house is white Italian marble, which shifts the focus to the decor. Every room has its own balcony, which aids the inflow of natural light. Even with its extensive list of materials, colors and textures, we brought in enough balance and dynamism to achieve a bespoke look. Each room has its own story and uniqueness.

 

Login to post comments